Práce v kuchyni
Miroslava
9. 4. 2019
Dobrý den, mám dotaz ohledně přenosu viru HIV při práci v kuchyni. Setkala jsem se se situací, kdy kuchař v kuchyni připravoval tatarskou omáčku a na závěr do ní strouhal na struhadle poslední ingredience a následně se tatarská omáčka důsledně promíchala. Pak se obratem tatarská omáčka servírovala na stůl a dávala se také do kelímků pro rozvoz obědů. Zajímaly by mě prosím dvě otázky: 1. Pokud by se kuchař během strouhání na struhadle říznul a do tatarské omáčky by se dostala malá část krve, bylo by možné se nakazit virem HIV po následné po konzumaci? 2. Když byla tatarská omáčka v kelímku připravená pro rozvoz, přežil by vir HIV uzavřeném kelímku s víčkem více jak 30 minut? Předem Vám děkuji za odpověď. Miroslava
Odpověděl(a):
Johana Pařezová Cuc 9. 4. 2019
Dobrý den,
nákaza tímto způsobem je vyloučená, vir hyne během několika málo minut.