phone_in_talk Anonymní nonstop linka pomoci

Přenos skrze jídlo

Eva 26. 8. 2021
Dobrý den, působím jako vedoucí na letním táboře a dnes jsen se při krájení zeleniny pro děti lehce řízla. Ránu jsem hned oplachla a poté zalepila. Přemýšlím ale, že se mohlo trošku krve na zeleninu dostat a děti ji mohly sníst. Je možné, že bych je takto nakazila hiv? Té krve bylo opravdu málo. Dekuji
Odpověděl(a):
Július SZABÓ 26. 8. 2021

Dobrý den, pokud jste HIV pozitivní, neužíváte léky na HIV a máte tak dostatečně vysokou virovou nálož, potom samozřejmě by teoreticky mohlo dojít k přenosu HIV, pokud by potraviny nebyly dále tepelně upravovány a ke konzumaci by došlo prakticky ihned po tom, co jste je potřísnila krví. V praxi takový přenos nebyl zaznamenán. Pevně věřím, že váš dotaz není myšlen vážně, dodržujete alespoň základní hygienické standardy a že jste opravdu dětem neservírovala salát s vaší krví, protože spíš než k přenosu HIV by mohlo dojít k přenosu jiných infekcí, zejména žloutenky B nebo C.