On-line poradna

riziko - dotaz přímo na pana doktora 14. 8. 2015

Uživatel: riziko, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den pane doktore, chtěl bych se zeptat na riziko přenosu a účinnost PEP. Měl jsem riziko, byl jsem masturbován rukou, která byla od semene druhé osoby ( ta ruka byla opravdu mokrá - velká dávka). Hned jak mě to došlo, že ta ruka je mokrá od semene, jsem utíkal k umyvadlu a opláchl penis vodou. Hned ráno jsem šel do AIDScentra na Bulovku a ptal se na riziko a a nechal jsem si předepsat PEP. pan doktor říkal , že je to relativně nízké riziko a tak jsem dostal pouze jeden lék jako PEP -Truvadu. Ted mám tyhle otázky: 1) když jsem se ptal na rizoko, tak prý je relativně nízké při popisované aktivitě, ale četl jsem že potřísnění sliznice infekčním materiálem je hodnoceno velmi jako vysoké riziko, dokonce vyšší než vaginální sex. Vůbec to nechápu, vždyt sliznice je exponovaná vždy když dojde k zásunu penisu do vagíny (tady jsem opsal tabulku z anglického článku): Receptive anal intercourse 1.11 (0.042–3.0%) Insertive anal intercourse 0.06 (0.06–0.065%) Receptive vaginal intercourse 0.1 (0.004–0.32%) Insertive vaginal intercourse 0.082 (0.011–0.38%) Receptive oral sex (giving fellatio) 0.02 (0–0.04%) Insertive oral sex (receiving fellatio) 0 Blood transfusion (one unit) (90–100%) Needlestick injury 0.3 (95% CI 0.2–0.5%) Sharing injecting equipment 0.6734 Mucous membrane exposure 0.63 (95% CI 0.018–3.47%) Jako poslední je uvedena expozice sliznice, a j mnohem vyšší než sex s vyjma sexu análního. a skoro to samé jako v případě sdílení injekčních jehel. 2) pokud by to semeno bylo HIV+ a zároveň se syfilisem -prošla by infekce HIV společně se spirocheta prošel by virus spolu se spirochetou i skrz kůži?

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 14. 8. 2015

Nasazení PEP je v naprostém rozporu s mezinárodními guideliny a považuji ho ve Vašem případu za neetické, protože riziko z Vašeho zdravotního postižení v důsledku užívání protivirových léků je mnohem vyšší než riziko možné nákazy. A to i v případě, že Váš partner byl v období akutní HIV infekce. Samotné potřísnění neporušené sliznice rizikové není. Je důležité, jak moc se ale napomáhá dalšímu vpravení viru do krevního oběhu a o jakou sliznici se jedná. Nicméně infekcionista zřejmě raději vyhověl, než aby přesvědčoval někoho, koho by stejně přesvědčit racionálními argumenty nedokázal. Ještě že jste od něj ten penis nechtěl amputovat. Také se jim bohužel stává, že lidé uvádějí riziko mnohem nižší než je realita (nejsou ochotní přiznat své rizikové jednání), proto někdy nasazují PEP i v nedůvodných případech. Při vzájemné masturbaci je riziko vysoce hypotetické. Přenos HIV takto nebyl nikdy popsán !! Míru rizika bych přirovnal k tomu, že dojde u Vás v těchto horkách k nákaze malárií (sice se to od 16. století v našich zemích nestalo, ale co kdyby) a antimalarika jste si zřejmě nasadit nenechal. Přeji Vám, abyste neskončil pro svou hloupost na dialýze.

Obrázek č. 242
Obrázek č. 206

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Podpořte nás!

 

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 190
Obrázek č. 195

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. je s projektem „Vznik a rozvoj Národní asociace pacientských organizací (NAPO)“ příjemcem grantu z fondů EHP2014–2021 v rámci programu Zdraví. Cílem projektu je posílení role pacientů a pozice pacientských organizací ve zdravotnickém sektoru. NAPO je při realizaci projektu vůči ČSAP z pozici partnera. Více informací o aktivitách NAPO najdete na www.silapacientu.cz.

Obrázek č. 142
Obrázek č. 186
Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 132

podporuje činnost Domu světla

Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

podpora regionálních checkpointů

Obrázek č. 204
Obrázek č. 228
Obrázek č. 229
Obrázek č. 231
Obrázek č. 233
Obrázek č. 208
Obrázek č. 202
alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 212